Naleśniki z farszem

Ciasto naleśnikowe:

3 szklanki mleka

ok. 2,5 szklanki mąki

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka oleju

farsz:

1 kg mięsa mielonego

3 duże marchewki

1/4 selera

2-3 cebule

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

1 słoik (250 ml) domowego przecieru pomidorowego

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

dodatkowo:

30 dkg sera żółtego

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i smażyć cienkie naleśniki.

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso mielone i podsmażyć. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przecier, doprawić i dusić jeszcze 20 minut.

Na naleśniki nakładać farsz, składać na 4 i układać na blaszce do pieczenie. Całość posypać startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekać przed podaniem około 30 minut. Smacznego 🙂

nalesniki-z-farszem

3 uwagi do wpisu “Naleśniki z farszem

Dodaj komentarz