Ciasto naleśnikowe:
3 szklanki mleka
ok. 2,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oleju
farsz:
1 kg mięsa mielonego
3 duże marchewki
1/4 selera
2-3 cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoik (250 ml) domowego przecieru pomidorowego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
dodatkowo:
30 dkg sera żółtego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i smażyć cienkie naleśniki.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso mielone i podsmażyć. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przecier, doprawić i dusić jeszcze 20 minut.
Na naleśniki nakładać farsz, składać na 4 i układać na blaszce do pieczenie. Całość posypać startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekać przed podaniem około 30 minut. Smacznego 🙂
wpadam na jednego:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie