piątek, 30 grudnia 2016

Tradycyjna gęś pieczona na Nowy Rok - z życzeniami pomyślnosci oczywiście

W nadchodzącym roku życzę Wam samych sukcesów, dobrych dni i powodów do radości. A tymczasem przedstawiam tradycyjną gęś z jabłkami. Idealny pomysł na noworoczny obiadek rodzinny. Gęś przygotowana wspólnie na świąteczny obiad u mojej Mamusi. Pychotka. Polecam

 
Składniki:

Nie ma jak profesjonalne szycie mojej Siostry

  • gęś ok. 3 kg
  • 1 kg jabłek (szampiony, szara reneta)
  • majeranek - dużo
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Gęś bez podrobów nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Przed pieczeniem nadziewamy pokrojonymi w ćwiartki jabłkami. Zaszywamy. Układamy gęś w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną wody, żeby gęś nie przywarła. Pieczemy pod przykryciem ok 3,5 godziny w temperaturze 180-185 stopni. W razie potrzeby podlewamy z wierzchu wytapiającym się w trakcie pieczenia tłuszczem. Podajemy z buraczkami i kaszą gryczaną.


Ciapciaki nasze też biorą udział w przygotowaniu gęsi ;)









Taka gęsią z pewnością naje się cała rodzinka. A jej przygotowywanie można
potraktować jako wspólną ceremonię. Przynajmniej u nas w domu tak jest. A gęś smakuje bosko. Już nie mówiąc o jabłuszkach z majerankiem i tłuszczykiem. Rozpusta.






Takich właśnie smaków życzę Wam na Nowy rok - rodzinnych, pysznych, pełnych. Wspaniałych chwil, szalonych momentów, ambitnych planów i mocnych postanowień na cały rok 2017 życzy Wam Kuchnia po mojemu z całą rodzinką ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany