KUCHNIA

Kremowa zupa grzybowa

DSC05614(1)

Tak jak wczoraj wspominałam kulebiak okazał się świątecznym hitem, a że miałam farsz na jeszcze jeden to dorobiłam do niego zupę. Ot taka zwykła grzybowa zupa, ale jeżeli się posłuchacie i zrobicie ją dokładnie według przepisu to już nigdy nie spojrzycie na pieczarki tak samo. Gałka muszkatołowa i odrobina oliwy truflowej uszlachetnia smak zwykłych pieczarek, do tego stopnia, że nie zawahałabym się podać tej zupy na uroczystym obiedzie.

składniki na 4 porcje:

500 g pieczarek

200 g boczniaków*można pominąć lub dodać więcej pieczarek czy też suszonych podgotowanych borowików

1-2 cebule

200 g mleka kokosowego z puszki

kilka ząbków czosnku

płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka soli

pół łyżeczki czarnego pieprzu

łyżeczka oliwy truflowej

3 -4 łyżki płatków migdałowych

DSC05605(1)

Przygotowanie:

W dużym garnku cebulę podsmaż przez 3 minuty aż się zeszkli, dodaj gałkę muszkatołową wymieszaj. Grzyby wrzucaj 3-4  partiach co 3-4 minuty, bo mają się usmażyć, a nie ugotować. Odłóż trochę usmażonych grzybów do dekoracji.

DSC05606(1)

Dolej około pół litra wody, sól i pieprz. Zagotuj, po czym dodaj mleko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. W zależności od tego czy lubisz kremowe zupy czy nie, to możesz zblendować zupę lub podawać z farfoclami. Nie zapomnij po dodaniu oliwy truflowej, dosłownie odrobinę.

DSC05607(1)

Tak wygląd zupa przed zblendowaniem i smakuje równie dobrze.

DSC05608(1)

DSC05615(1)

Smacznego!

DSC05611

Miśka zupa bez oliwy, ale oczywiście była w samej zupie 😉

DSC05612(1)

Kulebiak, tu znajdziecie przepis. dokładnie taki gościł też u nas w Wigilię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *