środa, 28 grudnia 2016

Czerwony smalec z fasoli

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. 
Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :)




Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
3 liście laurowe
1 ziele angielskie
4 suszone śliwki
majeranek do smaku
1/4 zimnej wody
1 łyżka oleju kokosowego
sól himalajska
pieprz ziołowy

  • Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam
  • Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i wrzuciłam cebulę ze śliwkami oraz zielem angielskim. Całość podsmażałam do czasu, aż cebula się zarumieniła
  • Usunęłam liście laurowe i ziele angielskie
  • Czerwoną fasolę odcedziłam i przełożyłam do miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam
  • Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne




Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz