domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki

10103

składniki na ciasto krucho drożdżowe:
ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej
230 g masła
35 g drożdży
1 jajko
250 ml kwaśnej śmietany
1 szczypta soli

wykonanie:
Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko oraz 125 ml śmietany, siekamy. W pozostałej śmietanie dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie cisto dzielimy na równe 4-5 części. Rozwałkowujemy na długie prostokąty. Na środek każdego wykładamy farsz i zwijamy. Kroimy na mniejsze prostokąciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Pieczemy w 190 st. przez ok. 15-20 min., aż się zrumienią. Gotowe podajemy z barszczem.

składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej
300 g grzybów
100 g cebuli
50 g masła
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz
dodatkowo:
ok. 50 g cebuli na okrasę
100 g masła na okrasę

wykonanie:
Grzyby myjemy, wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 12 godz. Następnie delikatnie odcedzamy na sitku zachowując wodę, w której się moczyły (na dnie może być piasek)banner code Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty z grzybami, mieszamy. Doprawiamy do smaku.

kapusniaczki2

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here