Translate

24.12.2016

Witamina P: grejpfrut, cytryna, imbir


3 grejpfruty różowe (ok. 1kg)
1 cytryna
3 cm korzenia imbiru

dodatkowo:

3 jabłka gat. Ligol (ok. 0,5kg)


Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.

Przygotowanie:

Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Następnie pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki.

Grejpfruty umyć i obrać ze skóry starając zachować się jak najwięcej białej frakcji, która jest bogatym źródłem witaminy P, czyli bioflawonoidów. Cytrynę i imbir wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, obrać ze skóry i pokroić.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.

Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od grejpfrutów, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.

Smak:

Z wyciśniętych składników otrzymujemy różowy sok z drobinami miąższu. Gdyby zrezygnować z dodatku jabłek, dominowałby typowy kwaśno-gorzki smak grejpfruta. W tej kompozycji jednak, możemy spodziewać się słodko-ostrego zakończenia za sprawą jabłek i imbiru. To warta spróbownia alternatywa dla osób mających niechęć do grejpfrutów.


źródło: Bioflawonoidy z naukowego punktu widzenia, zdrowie365.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...