Strony

24 grudnia 2016

Seromakowiec na kruchym spodzie



SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka)
  • 140g mąki pszennej tortowej
  • 70 g masła
  • 35 g cukru pudru
  • 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%


PRZYGOTOWANIE:
Mąkę należy przesiać wraz z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Trochę posiekałam i zaczęłam ugniatać aż do momentu gdy składniki zaczęły się łączyć się w tzw. mokry piasek i tak aby tłuszcz nie był widoczny. Nastepnie dodałam do tego jednio żółtko i łyżeczkę śmietany, ponownie zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię odłożyłam do lodówki na ja jakieś 20 minut. Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :).

MASA MAKOWA
Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową.

MASA SERNIKOWA:
  • 1 kg sera mielonego twarogowego
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka rodzynek
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie)


PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Zalałam masą, mak.

Jako, że miałam jeszcze w lodówce małą puszkę kajmaku to to rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i zmieszałam z masą serową. 

Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut.

Użyłam gotowego białego lukru, a kolor zielony uzyskałam dodając do niego czubata łyżkę "BCAA + G-Max". Nie miałam barwnika więc podebrałam odzywkę od męża :). 









Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...