babeczki z masą makową i orzechową kruszonką

3006

składniki na kruche babeczki:
230 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g masła, schłodzonego
70 g cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe od foremki do której będziemy je wkładać, tak aby płatki były podwinięte do góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki.

składniki na nadzienie i kruszonkę:
ok. 350 g masy makowej
60 g mąki
60 g masła
60 g orzechów (laskowych lub migdałów)
60 g cukru

wykonanie:
Z masła, posiekanych orzechów lub migdałów, mąki oraz cukru zagniatamy kruszonkę. Do każdej babeczki nakładamy po ok. 1 łyżeczce masy makowej. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15-20 min., do zrumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach do wystudzenia, a następnie delikatnie wyciągamy. Możemy udekorować np. jarzębina lub żurawiną.

babaeczki_z_makiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here