Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Składniki:
Suszone podgrzybki, borowiki – 120g
Woda do namoczenia grzybów – około 500ml
Seler – ½ korzenia
Pietruszka – 2 korzenie
Marchew – 2 sztuki
Ziemniaki – 2 sztuki
Czerwona soczewica – 4 łyżki
Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml
Czosnek – 2 ząbki
Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy
Śmietana 12% - 3 łyżki
Koperek
Masło – 2 łyżki
Wykonanie:
Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie, a następnie
ugotować do miękkości. Grzyby odsączyć i pokroić w kostkę, a wywar z grzybów
pozostawić do dalszego gotowania.
Warzywa obrać i pokroić w równą kostkę. Na roztopionym maśle
podsmażyć posiekany czosnek i dodać warzywa, które smażyć przez około 10 minut
regularnie mieszając.
Podsmażone warzywa dodać do wywaru z grzybów i gotować na
małym ogniu. Do zupy dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy
warzywa zmięknąć dodać pokrojone grzyby, majeranek i zakwas z kiszonej kapusty.
Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut, a następnie zabielić śmietaną,
doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać wszystko posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz