Kurczak to nudny pomysł na obiad? Spróbujcie zrobić go w egzotycznej wersji z ananasem i zieloną fasolką szparagową.
- Fasolka szparagowa
- Ananas
- Filet z kurczaka
- Miód
- Orientalna przyprawa do mięs
- Masło
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Fasolka zielona jest zdrowsza niż żółta. Wymaga jednak dłuższego gotowania. Pokrojoną na równej długości kawałki fasolkę gotujemy w osłodzonej i lekko osolonej wodzie do miękkości.
W tym czasie doprawiamy filet przyprawą orientalną. Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć tego, co znajduje się akurat w naszej kuchni: curry, kurkumę, paprykę, kumin – dowolność. Ananasa karmelizujemy na patelni z miodem i masłem. Układamy na przygotowanej fasolce. Kurczaka smażymy i podajemy na wierzchu naszej potrawy. Prosty, smaczny i zdrowy obiad gotowy!
Dodaj komentarz