Pierniczki na choinkę

Szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki idealne jako ozdoba na choinkę

Ilość: 80 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika



Przygotowanie:

W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, miód i cukier oraz odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika i sodą. 



Następnie do mąki dodajemy przestudzoną masę miodową i wbijamy jajko. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy na około 30 min. W tym czasie ciasto stwardnieje i zrobi się elastyczne, będzie idealne do rozwałkowania i wycinania pierniczków. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy foremkami pierniczki, w każdym ciasteczku robimy za pomocą słomki dziurkę na nitkę. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 12-15 min. Upieczone pierniczki można ozdobić np. lukrem, ale polecam dać mniej cukru do ciasta, ponieważ ozdobione wyjdą bardzo słodkie.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. W święta pierniczkom nie odmawiam - wiadomo :) Piękne, klasyczne, apetyczne!
    Idealne, żeby powiesić je na choince i cieszyć się nimi jako ozdobą i... przegryzką :D
    Pozdrowionka przedświąteczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknotki aromatyczne, ja się nie wyrobiłam by zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto nadal sie klei.Co moze byc przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy ciasto dobrze wystygło? może trzeba dodać odrobinę więcej mąki :)

      Usuń