Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia to danie, które powstało w wyniku robienia pierogów z karpiem, na które przepis również znajdziecie na blogu.

  • Włoszczyzna
  • Karp
  • Grzyby
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • Kalafior
  • Puszka pomidorów
  • Sól
  • Pieprz

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów, tym lepszy aromat. Dobrze, gdy we włoszczyźnie jest dużo marchewki. Tak przygotowany wywar gotujemy ok. 30-45 minut. W tym samym czasie na parze przygotowujemy różyczki kalafiora. Będą się gotowały ok. 30 minut – im mniejsze kawałki, tym szybciej. Nie muszą być jednak całkiem ugotowane, gdyż dojdą w zupie. Możemy oczywiście od razu dodać kalafiora do wywaru. Ja wolę jednak, gdy jest przygotowany osobno na parze – wtedy zachowujemy smak kalafiora, a zupa ma bardziej rybny aromat. Po 30-45 minutach gotowania wywaru całość przecedzamy. I tutaj dwie możliwości – jeżeli robimy pierogi z karpia, to czynimy tak, jak w przepisie na pierogi. Jeśli nie – karpia dzielimy na małe kawałki i umieszczamy w zupie razem z kalafiorem i posiekaną w paski czerwoną papryką. Dodajemy jedną puszkę pomidorów. Ja użyłem takich z czosnkiem i cebulą – mogą być jednak tradycyjne. Do wywaru możemy dodać również posiekane grzyby czy inne warzywa z gotowania – wedle uznania. Jeśli karpia użyliście do pierogów, to w tym momencie dodajemy rybę – jaką macie i gotujemy ok. 15 minut. Można rybę przygotować na parze i dodać przed samym podaniem, wtedy wywar wystarczy tylko zagotować. Przyprawiamy do smaku. Pyszna zupa rybna gotowa!


Wytrawne potrawy wigilijne 2.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑