wigilijna kapusta z grochem

4136

składniki:
500 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej
250 g grochu
150 g cebuli
3 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Groch myjemy zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Gotujemy w wodzie, w której się moczył do momentu, gdy będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał, lekko solimy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz paprykę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy , nie rumienimy. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz cebulę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
groch_z_kapusta2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here