wtorek, 20 grudnia 2016

tarta z masłem orzechowym

Nie lubię słodkości, nie robię słodkości. Ale są wyjątki. I ta tarta właśnie jest przykładem takiego wyjątku. 

*jeżeli chcecie na bieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :)

Składniki
Ciasto

- 200 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 4 duże łyżki masła orzechowego
- cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości - ja dodałam tylko jedną łyżkę)

Do podania:
- dwie łyżki Nutelli rozpuszczone w kilku łyżkach mleka
- uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne


Mąkę, masło, cukier puder i jajko wrzucamy do miski, zagniatamy jak najszybciej, formujemy kulę i chowamy do zamrażarki na 15 minut.

Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem), nakłuwamy na całej powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione.

Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę.

Na wystudzony spód wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego <3

1 komentarze:

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design