Dyniowe Chai Latte

Dynia to nie tylko halloween. To często niedoceniane warzywo jest podstawią wielu potraw i… napojów! Przepis zainspirowany po warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak.

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ziarno kardamonu
  • 1-2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta kurkumy
  • 1 łyżka herbaty roibos
  • 250ml. mleka kokosowego
  • 75g. upieczonej dyni
  • Syrop klonowy

Wszystkie przyprawy prażymy w garnku. Dolewamy szklankę wody i herbatę – gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Na siteczku odcedzamy przyprawy, dodajemy mleko, dynię oraz nieco syropu klonowego. Całość blendujemy. Pyszny napój gotowy!

Herbatę można pominąć i zastąpić mocnym espresso dodanym na samym końcu.

Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak w Let`s cook.

zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑