Dynia to nie tylko halloween. To często niedoceniane warzywo jest podstawią wielu potraw i… napojów! Przepis zainspirowany po warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak.
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 ziarno kardamonu
- 1-2 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- Szczypta pieprzu
- Szczypta kurkumy
- 1 łyżka herbaty roibos
- 250ml. mleka kokosowego
- 75g. upieczonej dyni
- Syrop klonowy
Wszystkie przyprawy prażymy w garnku. Dolewamy szklankę wody i herbatę – gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Na siteczku odcedzamy przyprawy, dodajemy mleko, dynię oraz nieco syropu klonowego. Całość blendujemy. Pyszny napój gotowy!
Herbatę można pominąć i zastąpić mocnym espresso dodanym na samym końcu.
Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak w Let`s cook.
Dodaj komentarz