Kotlety „ruskie”

Szukałam ekspresowej alternatywy dla pierogów ruskich, które uwielbiam ale na których zrobienie nie zawsze mam czas. Miały być gołąbki kresowe ale… nie wyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć z niego kotlety. Wyszły palce lizać. Polecam.

Składniki na kotlety:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek)
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi do ruskich
  • jajko
  • bułka tarta

Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść.

2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić.

3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.

Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos.

Składniki:

  • 250 gr pieczarek
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • świeża lub suszona zielona pietruszka
  • sól, pieprz, maggi
  • 150 gr śmietany 18% do zup
  • mały serek trójkąt topiony smietankowy
  • odrobina parmezanu (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.

2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć.

3. Dorzucić do cebuli pieczarki. Obsmażyć. Gdy się lekko zarumienią posolić i dusić aż do miękkości. Dodać pietruszkę i resztę przypraw. Dorzucić serek topiony a jak się rozpuści zabielić śmietaną.

Smacznego!

Dodaj komentarz