Na liście 50 rzeczy, które zrobię przed 50-tką https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/16/50-rzeczy-ktore-zrobie-przed-50-tka/ zobowiązałam się do upieczenia pierwszego, pysznego, pachnącego ciasta. Miałam kiedyś jeden falstart ale piernik, dzięki podpowiedziom męża wyszedł taki jak powinien. Baaardzo smaczny. Bez zakalca i nie spalony. Pierwszy punkt zrealizowany. Jeszcze tylko 49 :).
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- pół słoiczka dobrych powideł śliwkowych
- dwie garści pokruszonych orzechów włoskich (mogą też być rodzynki albo żurawina)
- dla początkujących szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą.
2. W małym garnku podgrzać lekko mleko, dodać cukier i miód i wymieszać do rozpuszczenia.
3. Do dużego, szerokiego garnka wsypać mąkę, kakako, przyprawę, szczyptę soli, sodę i wymieszać łyżką. Dodać olej i energicznie wymieszać. Dodawać po troszkę mleka z cukrem i miodem i znów dobrze wymieszać. Dodać powidła i roztrzepane jajka (masa się spieni) a następnie bakalie. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek.
4. Gotową mieszankę wylać do foremek do 1/3 wysokości (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe! Można przeciąć ciasto na pół w poziomie i wysmarować pozostałymi powidłami, można zrobić polewę czekoladową i ozdobić orzechami lub owocami. Piernik zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie ale u kogo by się tyle uchował?