Risotto z gruszkami, orzechami i gorgonzolą

W zasadzie tytuł powinien brzmieć risotto z biedronki 🙂 bo przepis zaczerpnęłam z gazetki promocyjnej „ITALY”. Gotowałam kiedyś tagliatelle z ich przepisu i wyszło super więc teraz też postanowiłam spróbować bo wszystkie składniki bardzo lubię. I tym razem się nie zawiodłam. Polecam. Dla dwóch osób proponuję tylko zrobić z połowy porcji bo mi wyszło jak dla pułku wojska – połowa zamrożona czeka na zachciankę :).

Składniki:

  • 300 g ryżu risotto
  • 2 gruszki (ja dałabym 3)
  • 50 g masła
  • pół posiekanej cebuli
  • litr bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej)
  • 40 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 100 g sera Grana Padano

Wykonanie:

  1. Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut podsmażać ciągle mieszając aż ryż zrobi się przezroczysty. Następnie podlać winem i odczekać aż odparuje. Podlać bulionem tak żeby tylko ryż był przykryty i gotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion aż do miękkości ryżu.
  2. Posiekać drobno gruszki i razem z gorgonzolą i orzechami dodać do ryżu. Podgotować kilka minut.
  3. Zdjąć garnek z ognia, dodać pozostałe masło i ser Grana Padano. Wymieszać. Risotto powinno mieć konsystencję kremowej masy lekko rozlewającej się na talerzu.

Boskie! Smacznego!

IMGP0922

Risotto z gruszką, orzechami i serem gorgonzola.

Dodaj komentarz