Odkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne. Pyszne także na ciepło. I nawet mi wyszło więc łatwe.
Składniki:
- 500 g obranego rabarbaru
- 100 g truskawek
- 175 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowgo
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Rabarbar umyć, pokroić na ukośne 1 cm kawałki, posypać 1łyżką cukru.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodać jogurt.
3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o wymiarach 26 ø cm.
4. Na wierzch wyłożyć owoce wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec około 45-50 minut. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Pycha! Przepis znalazłam na stronie: ginamrozek.blox.pl
Wygląda pysznie!!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję. Tak jak i oryginał :). Zjedzone co do okruszka. Przepis super. Inne też wypróbuję. Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie