Krem z wątróbki na kanapki

Kanapki z pastą z makreli rozeszły się wczoraj jak „ciepłe bułeczki” https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/05/07/pasta-z-makreli/ dlatego na niedziele postanowiłam przygotować również coś do smarowania pieczywa. Znalazłam przepis na krem z wątróbki w gazetce z biedronki i postanowiłam wypróbować. Za wątróbką nie przepadam ale w tej wersji naprawdę mi posmakowała.

Składniki:

  • 500 g drobno pokrojonej wątróbki drobiowej
  • 100 g masła
  • jedna cebula drobno pokrojona
  • 2 listki laurowe
  • pół kieliszka brandy
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pieczywo
  • gałązka rozmarynu
  • słoiczek dżemu figowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1.Rozpuścić na patelni 2 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę a następnie dodać wątróbki i obsmażyć na sporym ogniu 5-10 min. Kolejno podlać wszystko brandy i poczekać aż odparuje.

2. Dodać listki laurowe, patelnię przykryć i wszystko dusić kolejne 10-15 min.  Wyłączyć i zostawić do przestygnięcia. Listki wyjąć a całość zmiksować ze śmietanką na gładki krem.

3. Kromki pieczywa obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu i soli. Kiedy będą chrupkie posmarować kremem i dżemem figowym. Pyyycha!

IMGP1107

Dodaj komentarz