Ostatnio nie szło mi w kuchni. W ten upał najchętniej jadłabym tylko sałatę. Jak się na siłę za coś zabierałam to nie wychodziło. Ale makaron z sosem szpinakowo- cukiniowym zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam!
Składniki:
- 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży)
- jedna średnia cukinia
- serek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było)
- dwie łyżki śmietany 18%
- 4 spore ząbki czosnku
- sól
- pierś z kurczaka (nie koniecznie)
- przyprawa do kurczaka złocista, majeranek
Wykonanie:
1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, podsmażyć do miękkości. Odstawić.
2. Szpinak odmrozić na patelni, cukinię zetrzeć na plasterki i dodać do szpinaku, chwilkę poddusić do miękkości.
3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą.
5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem i dobrze wymieszać. (Ja do zdjęcia mam nie wymieszany ale poza kadrem tak zrobiłam). Wyłożyć na talerz i według życzenia dodać kurczaka.
Gotowe! Smacznego!