Tagliatelle z sosem szpinakowo-cukiniowym

Ostatnio nie szło mi w kuchni. W ten upał najchętniej jadłabym tylko sałatę. Jak się na siłę za coś zabierałam to nie wychodziło. Ale makaron z sosem szpinakowo- cukiniowym zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam!

Składniki:

  • 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży)
  • jedna średnia cukinia
  • serek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było)
  • dwie łyżki śmietany 18%
  • 4 spore ząbki czosnku
  • sól
  • pierś z kurczaka (nie koniecznie)
  • przyprawa do kurczaka złocista, majeranek

Wykonanie:

1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, podsmażyć do miękkości. Odstawić.

2. Szpinak odmrozić na patelni, cukinię zetrzeć na plasterki i dodać do szpinaku, chwilkę poddusić do miękkości.

3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą.

5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem i dobrze wymieszać. (Ja do zdjęcia mam nie wymieszany ale poza kadrem tak zrobiłam). Wyłożyć na talerz i według życzenia dodać kurczaka.

Gotowe! Smacznego!

IMGP2444b

Dodaj komentarz