Lubię mieć czas na gotowanie, na eksperymentowanie z nowymi przepisami, składnikami ale… Czasem go po prostu brakuje i trzeba sięgnąć po coś z klasyki gatunku. Dla mnie takim ekspresowym daniem, nad którym nie trzeba się długo zastanawiać jest właśnie kurczak po chińsku. Składniki można kupić nawet w małym sklepie osiedlowym. Polecam gdy trzeba zrobić obiad na szybko.
Skłaniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- mała puszka kukurydzy
- opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- dwa ząbki czosnku
- trzy łyżki sosu sojowego
- łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody
- dwie łyżki oleju do smażenia
- sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka
- łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika
Wykonanie:
1. Kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente.
3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego!