Kurczak po chińsku

Lubię mieć czas na gotowanie, na eksperymentowanie z nowymi przepisami, składnikami ale… Czasem go po prostu brakuje i trzeba sięgnąć po coś z klasyki gatunku. Dla mnie takim ekspresowym daniem, nad którym nie trzeba się długo zastanawiać jest właśnie kurczak po chińsku. Składniki można kupić nawet w małym sklepie osiedlowym. Polecam gdy trzeba zrobić obiad na szybko.

Skłaniki:

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • mała puszka kukurydzy
  • opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy łyżki sosu sojowego
  •  łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody
  • dwie łyżki oleju do smażenia
  • sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka
  • łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika

Wykonanie:

1. Kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente.

3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego!

IMGP2484b

 

Dodaj komentarz