Naleśniki z cukinią i szpinakiem oraz domowym sosem paprykowym
19.9.16Pod koniec lata pojawiają się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym.
Naleśniki (link do przepisu)
Farsz:
- 3 cukinie
-paczka świeżego szpiaaku (250g)
-2 ząbki czosnku-
- 150g ricotty
-100g fety
-sól, pieprz do smaku
-oliwa z oliwek
-1 łyżka masła
Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce, następnie posolić i odstawić na 15 minut. Gdy cukinia puści wodę, należy ją odlać. Szpinak umyć i poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Na tej samej patelni podsmażyć startą cukinię (ok. 10 minut). W garnku na łyżce masła poddusić posiekany szpinak. Do garnka ze szpinakiem przełożyć cukinię oraz cebulę z czosnkiem. Następnie należy pokroić fetę w drobną kostkę. Do garnka z farszem dodać fetę oraz ricottę. Wszystko należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.
Sos paprykowy:
-3 czerwone papryki
- papryczka chilli
-2 pomidory malinowe
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-1 łyżeczka cukru
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz
Paprykę umyć, wyczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i poszatkować, a czosnek przecisnąć przez prasę. Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek wraz z cebulą. Następnie dodać paprykę i smażyć ok. 10 minut. Jak papryka zmięknie dodać pomidory pokrojone w kostkę. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut. Gdy sos przestygnie należy go dokładnie zblenderować.
Naleśniki podawać z farszem cukiniowym i sosem paprykowym.
0 komentarze