To kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym.
SKŁADNIKI
(porcja dla 4 osób)
- 250 gram makaronu chow mein
- 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie)
- 3 łyżki stołowe chilli hot beans
- kilka grzybów mun
- ok. 5 cm imbiru
- dymka
- opcjonalnie trawa cytrynowa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej słonecznikowy
- 4 jajka
- ocet
WYKONANIE
Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty.
W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy.
Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy.
Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy je do garnka z wodą z octem. Zanim wlejemy jajko, przy pomocy łyżki wprowadzamy wodę w ruch wirowy. Czekamy chwilę aż białko wokół żółtka zacznie się ścinać. Delikatnie łyżką nagarniamy białko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka.
Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy posiekaną dymką.