Zdrowa i szybka słodka przekąska, nie tylko na święta. Bez cukru i bez glutenu. Podczas przygotowania jaglanki na śniadanie, bądź kaszy do obiadu, warto ugotować trochę więcej . Wtedy przygotowanie tych kuleczek zajmie nam niewiele czasu.
Kuleczki przygotowywałam na szybko i „na oko”, więc nie podam Wam proporcji co do grama. Jeśli masa będzie za rzadka dodajcie więcej wiórków lub włóżcie ją na dłużej do lodówki, a jeśli za gęsta dodajcie więcej mleczka.
- kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 5-6 łyżek wiórkow kokosowych
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- wiórki kokosowe i puder truskawkowy do obtoczenia
Mleczko podgrzewamy z olejem, aż ten się rozpuści.
Dodajemy do przestudzonej kaszy, wraz z wiórkami i resztą składników.
Miksujemy na gładką mase i odstawiamy ją do lodówki na 15 minut.
Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub pudrze truskawkowym.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy