Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem

Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem


Efekt główkowania nad smaczną  i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p  Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt? Powalający kubki smakowe <3  Musicie wypróbować : ) 

Składniki

  • 6 dużych marchewek
  • 1 dużej czerwonej cebuli (biała też się nadaje)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 50 g gorgonzolI
  • garści płatków migdałów
  • 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego
  • 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30%
  • 40 + 10 g masła
  • 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczki cukru
  • szczypty czarnego pieprzu
  • szczypty papryki chilli

Wykonanie

  1. Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej mlekiem kokosowym (lub śmietaną) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
  2. Marchewkę umyj, obierz i przy pomocy obieraczki pokrój ją na długie paski (nie przejmuj się, gdy czasem wyjdą Ci też krótkie, ale i one będą miały zaszczytne miejsce w garnku ;p).
  3.  W dużym garnku z grubym dnem lub na sporej patelni rozgrzej 40 g masła (zostaw trochę do uprażenia cebuli).
  4. Wrzuć „tagliatelle” i posyp płaską łyżeczką cukru.
  5. Smaż przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich pasków ;p).
  6. Następnie wlej pół szklanki wody i wino (lub sok z cytryny) i gotuj przez ok 10 minut (lub do miękkości marchewki).
  7. W tym czasie na suchej patelni upraż garść płatków migdałów. Przełóż je do miseczki.
  8. Cebulę posiekaj dość drobno.
  9. Rozpuść na patelni odrobinę masła i wrzuć cebulę i smaż ją dość długo, aż zmieni kolor na ciemny brązowy i w niektórych miejscach będzie chrupiąca.
  10.  Do marchewki dodaj łososia wraz z mlekiem kokosowym, dodaj gorgonzolę i szczyptę papryki chilli. Gotuj 2 minuty po czym spróbuj. Łosoś wędzony jest najczęściej dość słony, więc powinien sprawić, że potrawa będzie wystarczająco słona, ale możesz zawsze spróbować i doprawić ;p
  11. Marchewkę wyłóż na talerze, polej sosem, w którym stała się makaronem, posyp prażoną cebulą, tartym parmezanem i migdałami, a następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle.

 

Polecam też :

Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka 🙂 

Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą jogurtowo-czekoladową

Dodaj komentarz