DZISIAJ CO? MOŻE JAJKO?

Mięso już było, ryba też. Więc co można wyczarować dzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie.


dzisia-co-jajko


SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób)

  • ziemniaki – 4 sztuki
  • jajka – 4 sztuki
  • ogórek konserwowy – 2 sztuki
  • zielona cebulka – mniejsza poowa
  • pieczarki – 4 sztuki
  • olej – do usmażenia
  • koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie )
  • przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka
  • papryka słodka – szczypta
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Obrać ziemniaki. Opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie – ok. 20 minut. Pieczarki przesmażyć na patelni. Kiedy będą gotowe, odcedzić wodę, ugnieść. Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, koperek, przyprawę do ziemniaków i wszystko razem wymieszać. Dołożyć przesmażone pieczarki i pokrojoną zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zamieszać. Nalać trochę oleju na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gotowy rozbić jajka i smażyć przez chwilę według uznania. Posypać solą, pieprzem i papryką. Mi najbardziej odpowiada wersja jajka sadzonego, kiedy jest chrupiące po bokach. Białko jest dobrze ścięte, a żółtko jest lejące. Przełożyć wszystko na talerz, dodać surówkę i gotowe!

5 comments

Dodaj komentarz