Mięso już było, ryba też. Więc co można wyczarować dzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie.
SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób)
- ziemniaki – 4 sztuki
- jajka – 4 sztuki
- ogórek konserwowy – 2 sztuki
- zielona cebulka – mniejsza poowa
- pieczarki – 4 sztuki
- olej – do usmażenia
- koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie )
- przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka
- papryka słodka – szczypta
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Obrać ziemniaki. Opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie – ok. 20 minut. Pieczarki przesmażyć na patelni. Kiedy będą gotowe, odcedzić wodę, ugnieść. Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, koperek, przyprawę do ziemniaków i wszystko razem wymieszać. Dołożyć przesmażone pieczarki i pokrojoną zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zamieszać. Nalać trochę oleju na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gotowy rozbić jajka i smażyć przez chwilę według uznania. Posypać solą, pieprzem i papryką. Mi najbardziej odpowiada wersja jajka sadzonego, kiedy jest chrupiące po bokach. Białko jest dobrze ścięte, a żółtko jest lejące. Przełożyć wszystko na talerz, dodać surówkę i gotowe!
przed świętami często jem taki obiad 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Też jem coś takiego przed świętami 🙂 Grunt to mieć dobrą patelnię, żeby w zmywarce się umyło, bez ręcznego szorowania
PolubieniePolubienie
Oj na temat patelni to nawet się nie chcę wypowiadać… Jeszcze takiej nie wynaleźli co by mi odpowiednio spasowała 😀
PolubieniePolubienie
bardzo szybki i smaczny pszepis.
PolubieniePolubione przez 1 osoba