Miodownik Babci Marysi

Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki miodu

1 szklanka gęstej śmietany

2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody

5 łyżek oleju

krem:

1 kostka masła

1 puszka kajmaku

1 kieliszek spirytusu

do nasączenia:

3/4 szklanki mocnej kawy + kieliszek spirytusu

do dekoracji:

sos czekoladowy Fanex

Przygotowanie:

Całe jajka ubić z cukrem, a następnie dodać miód i śmietanę, połączyć, dodać mąkę z sodą i cynamonem oraz olej i wymieszać łyżką. Masę wylać na blaszkę o wymiarach 20×30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Piec do „suchego patyczka”. Ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Masło utrzeć na puch i połączyć z kajmakiem, na końcu dodać spirytus. Ciasto nasączyć i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki, żeby stężało. Przed podaniem polać gęstym i mocno czekoladowym sosem Fanex.

miodownik

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

3 uwagi do wpisu “Miodownik Babci Marysi

Dodaj komentarz