Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu
1 szklanka gęstej śmietany
2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
5 łyżek oleju
krem:
1 kostka masła
1 puszka kajmaku
1 kieliszek spirytusu
do nasączenia:
3/4 szklanki mocnej kawy + kieliszek spirytusu
do dekoracji:
Przygotowanie:
Całe jajka ubić z cukrem, a następnie dodać miód i śmietanę, połączyć, dodać mąkę z sodą i cynamonem oraz olej i wymieszać łyżką. Masę wylać na blaszkę o wymiarach 20×30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Piec do „suchego patyczka”. Ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Masło utrzeć na puch i połączyć z kajmakiem, na końcu dodać spirytus. Ciasto nasączyć i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki, żeby stężało. Przed podaniem polać gęstym i mocno czekoladowym sosem Fanex.
Mmm. Pyszności)))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie