Pieczeń z indyka na specjalne okazje

Bardzo prosta w przygotowaniu pieczeń z indyka, które sprawdzi się idealnie na świąteczny obiad, lub inne wyjątkowe okazje. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności.

  • Filet z indyka
  • 4 ząbki czosnki
  • Świeży rozmaryn
  • Masło
  • Szynka długo dojrzewająca
  • Sól
  • Pieprz

Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki czosnku, którymi po  przetarciu przez praskę razem z posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem natarłem mięso, które następnie marynowało przez kilka godzin (minimum 1 godzina). Po tym czasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑