Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej

Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej

Jeżeli szukacie pomysłu na obiad z wykorzystaniem piersi z kurczaka to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszne roladki z nadzieniem z pesto bazyliowym owinięte w szynkę parmeńską to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również na święta, przyjęcia czy inne imprezy. Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste w środku. Polecam każdemu.

Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • -sól, pieprz, ostra papryka
  • Pesto bazyliowe:
  • -garść liści bazylii
  • -2 ząbki czosnku
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki migdałów (lub innych orzechów)
  • -3 łyżki startego sera
  • -3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
  • -opakowanie szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w plastry, następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej, aby ich nie uszkodzić). Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy.

Pesto bazyliowe:

Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki pesto, miksujemy do otrzymania gładkiej masy.

Wykonanie:

Na każdym rozbitym kotlecie rozsmarowujemy po łyżeczce pesto. Mięso zwijamy ściśle w roladki. Każdą roladkę zawijamy dodatkowo w plasterek szynki (tak, aby zakryć łączenie), a następnie smażymy na patelni z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.