Pierogi ruskie

Każdy zna każdy lubi, a kto nie więc zapraszam do przepisu na pyszne ruskie pierogi! Smacznego:)

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Pierogi ruskie

Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku!

Składniki:

  • 0,65 kg ziemniaków (surowe)
  • 0,5 kg białego sera
  • 2-3 małe główki cebuli
  • 50 g słoniny
  • Sól oraz pieprz

    Ciasto na pierogi:


Przygotowanie:      

     Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu.  Pierogi wrzucamy na wrząca osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min. Następnie wyławiamy i zlewamy zimną wodą. Układamy na talerzu i zostawiamy do ostygnięcia lub zjadamy.Z podanych składników uzyskałem 110 pierogów. (Pierogi można zamrażać, później wyciągamy czekamy aż rozmarzną obsmażamy z boczkiem i cebulką. Smacznego!)

Odważamy 0,5kg ugotowanych ziemniaków.
Odważamy 0,5kg sera białego (wybrać ser dobrej jakości od niego zależy smak pierogów)

Ziemniaki mielimy na przemian z serem maszynką, duże oczko.



Po zmieleniu do całości dodajemy zeszkloną cebulkę ze skwarkami doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy ręcznie. Sprawdzamy smak jeśli potrzeba doprawiamy.
 
Wykonujemy ciasto zgodnie z przepisem. Po rozwałkowaniu wycinamy krążki ( ja użyłem słoika) nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i składamy nasze pierogi.
 
Pierogi gotowe należy teraz ugotować zgodnie z wytycznymi w przepisie.
 
Pierogi po wyłowieniu z wrzątku oblewamy zimną wodą i czekamy aż ociekną. Następnie układamy na dużych talerzach i zostawiamy do ostygnięcia.

















1 komentarz:

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger