Spaghetti z bobem

Pysznie, zdrowo i kolorowo. Polecam przepis na spaghetti z bobem jest bardzo smaczne i bardzo zdrowe!

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Spaghetti z bobem

Spaghetti gotowe smacznego!

Składniki:

  • 250g bobu (użyłem mrożonego własne zapasy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 100 ml oliwy
  • świeża pietruszka (wedle uznania)
  • 250g makaronu spaghetti   
  • Sól oraz pieprz


Przygotowanie:      


    Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Bób gotujemy w osolonej wodzie około 6 min ( należy próbować, mój bób już był blanszowany przed zamrożeniem). Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulkę, obwicie solimy i delikatnie smażymy do zeszklenia. Następnie do całości dodajemy bób obrany ze skórki i przesmażamy całość około 3 min. W ostatnim etapie dodajemy makaron, pietruszkę i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem trzymamy na wolnym ogniu około 3-4 min aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego !

Odważamy makaron.
Odważamy bób.
Szykujemy cebulkę oraz czosnek. Cebulkę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 
Cebulkę i czosnek podsmażamy do miękkości na oliwie z oliwek i obficie oprószamy solą.
Bób po ugotowaniu obieramy ze skórki.
Gdy cebulka z czosnkiem gotowa dodajemy do całość bób i całość przesmażamy delikatnie.
Na koniec dodajemy makaron oraz świeżą pietruszkę. Całość trzymamy na wolnym ogniu dokładnie mieszamy aby wszystko się pięknie połączyło. Jeśli potrzeba doprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego !

 

3 komentarze:

  1. Najlepsza restauracja w Warszawie24 kwietnia 2018 02:58

    To musi być dopiero pyszne. Sałatki można zrobić na tyle fantastycznych sposobów. Ostatnio jadłam po prostu rewelacyjne czarne spaghetti w https://restauracjaakademia.pl/ - owoce morza do makaronów - to idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis na pewno go wypróbuję. Ja bardzo lubię gotować i próbować czegoś nowego i innego. Dzisiaj robiłam pastę z przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/weganska-pasta-z-zielonej-soczewicy-z-czosnkiem-i-slonecznikiem-2834.html polecam spróbować świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger