środa, 14 grudnia 2016

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony 


Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny. 
Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam. 
Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie! 


Składniki : 

  • 1-1,5 kg buraków 
  • 1-1,5 l przegotowanej wody 
  • czosnek 3-4 ząbki 
  • ziele angielskie kilka sztuk 
  • łyżkę soli kamiennej 
  • 2-3 liście laurowe
Wodę przegotowujemy i studzimy. Do letniej wody dodajemy sól i mieszamy. W między czasie myjemy buraki , obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Wkładamy do kamionkowego naczynia lub dużego szklanego słoja. Czosnek obieramy i dorzucamy do buraków , wraz z pozostałymi przyprawami : ziele angielskie , liść laurowy. Buraki zalewamy przestudzoną osoloną wodą , tak by były wszystkie przykryte. Słój nakrywamy gazą i tak pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. 
Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można przechowywać go w lodówce nawet do kilku tygodni. Tak przygotowany zakwas może posłużyć nam do wykonania prawdziwego Wigilijnego barszczu. Możemy również spożywać go samodzielnie do picia jako naturalny probiotyk w jesienno - zimowym okresie. Polecam !

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...