ciasto Marysieńka

19916

pieczemy 2 biszkopty
składniki na 1 biszkopt kakaowy:
60 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
20 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (ok. 21x32cm, wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich
5 białek
1 i 1/2 łyżki miodu
200 g cukru
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, orkiszową lub pszenną, proszek do pieczenia oraz miód i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 30 – 40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ja pozostawiałam na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami).

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
200 g cukru
5 żółtek
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła, miękkiego

wykonanie:
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem z wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Maso ucieramy, dodajemy przestudzony budyń i ucieramy na gładki krem.

wykonanie po mojemu 🙂 :
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią. w osobny naczyniu dokładnie mieszamy żółtka z mąką oraz pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia o dostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na głodki krem.

dodatkowo:
ok. 100 ml mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów
polewa czekoladowa
orzechy włoskie do dekoracji

wykonanie ciasta:
Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy orzechami. /inspiracja z przepisu s. Anastazji, z małymi zmianami/

marysienka3

marysienka

marysienka1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here