piątek, 14 grudnia 2012

Deser - kompot z surowych owoców w winie






Kompot taki podawano  ( w szlacheckiej Polsce :) na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat.
Składniki :

  •  doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele,
  •  u  mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki
  • cukier puder
  • białe wino słodkie lub półsłodkie
Przygotowanie ;
  1. Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek
  2. Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce przykrywając czystą ściereczką
  3. Przed podaniem zalewamy równie chłodnym winem.
Podaję ten przepis, bo wypróbowałam go, jest prosty w wykonaniu, a na pewno ma swój styl :)




7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...