Pieczarki faszerowane

Prosta przekąska, doskonałe danie na przyjęcie, ciekawa opcja na kolecję. Faszerowane pieczarki.

  • 4 duże pieczarki
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • Granat
  • 1 puszka pomidorów
  • Kapary
  • Pieprz w zalewie
  • Szczypiorek
  • Słodka papryka
  • Kmin rzymski
  • Kurkuma
  • Sól
  • Pieprz

Od pieczarek odcinamy ogonki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z szalotką i cukinią. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy pomidory z puszki. Ja użyłem takich z czosnkiem i cebulą – możecie dodać zwykłych, nie zapomnijcie jednak dodać wtedy nieco więcej cebuli oraz oczywiście czosnku. Gdy farsz podsmaża się na patelni, przygotowujemy pestki granatu, które następnie dodajemy do pozostałych składników. Podobnie robimy z kaparami i zielonym pieprzem z zalewy. Nie będę podawał tutaj sztywnych proporcji – jeśli nie przepadacie za kaparami, możecie je pominąć lub dodać ich mniej. To dobry moment, by całość posolić – spróbujcie ile soli potrzeba. Farsz doprawiamy również kminem rzymskim, kurkumą i słodką papryką. Kapelusze pieczarek pozbawione ogonków smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Do każdego kapelusza wkładamy „na krzyż” dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na niecałe 10 minut. Do tak przygotowanych grzybów nakładamy farsz, lekko uciskamy, by dokładnie wypełnił pieczarkę, a następnie dokładamy na górę. Całość posypujemy tartym parmezanem lub innym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Jeżeli zostanie nam farsz – nie ma się czym przejmować. Doskonale sprawdzi się w roli sosu do makaronu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑