Piernikowa choinka

Aromatyczna i smaczna ozdoba świątecznego stołu. Takie piernikowe choinki to wspaniały sposób na zachęcenie dzieci do pomocy przy świątecznych wypiekach. Własnoręcznie przygotowane z pewnością będą o wiele lepiej smakowały.

sam_4773

Składniki

2 szkl mąki
1 jajko
3/4 szkl cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika

lukier
1 białko
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 2 szkl cukru pudru
zielony barwnik
cukrowe groszki

sam_4824

 

1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką.

2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia.

3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto.

4. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości.

5. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

6. Białko ubijamy, dodajemy stopniowo przesiany cukier i sok z cytryny. Lukier powinien być bardzo gęsty.

7. Na koniec zabarwiamy go na zielono.

8. Pierniki składamy w odpowiedniej kolejności: od największej gwiazdy do najmniejszej. (Choinki możemy zrobić niższe lub wyższe.)

9. Sklejamy je lukrem a następnie dekorujemy tylką w kształcie gwiazdki.

10. Na koniec doklejamy kolorowe groszki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.

sam_4700

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz