Aromatyczna i smaczna ozdoba świątecznego stołu. Takie piernikowe choinki to wspaniały sposób na zachęcenie dzieci do pomocy przy świątecznych wypiekach. Własnoręcznie przygotowane z pewnością będą o wiele lepiej smakowały.
Składniki
2 szkl mąki
1 jajko
3/4 szkl cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
lukier
1 białko
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 2 szkl cukru pudru
zielony barwnik
cukrowe groszki
1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką.
2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia.
3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto.
4. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości.
5. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
6. Białko ubijamy, dodajemy stopniowo przesiany cukier i sok z cytryny. Lukier powinien być bardzo gęsty.
7. Na koniec zabarwiamy go na zielono.
8. Pierniki składamy w odpowiedniej kolejności: od największej gwiazdy do najmniejszej. (Choinki możemy zrobić niższe lub wyższe.)
9. Sklejamy je lukrem a następnie dekorujemy tylką w kształcie gwiazdki.
10. Na koniec doklejamy kolorowe groszki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie