Samosy z masą makową i śmietankowym dipem

Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat.

SAM_0120.JPG

Składniki

ciasto
2 szkl mąki
50 g masła
szczypta soli
ok. 1/2 szkl

masa makowa
100 g maku
400 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżka rodzynek
1 łyżka suszonej żurawiny

dip
2 łyżki serka mascarpone
200 g śmietanki 30 %
1-2 łyżki cukru pudru
ekstrakt waniliowy

dodatkowo
olej do smażenia

sam_0094a

1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut.

2. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia.

3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm.

4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową.

5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek.

6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni.

7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami.

sam_0116

Smacznego!

Dodaj komentarz