czwartek, 8 grudnia 2016

tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarty mają to do siebie, że są szybkie, pięknie wyglądają, można do nich włożyć na co tylko ma się ochotę i zawsze smakują świetnie. Aż sama się dziwie, że tak banalne rozwiązanie jak pieczarki i kurczak dały taki efekt!
Ps. lajki w prawym górnym rogu bardzo mile widziane :)

Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli

nadzienie:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 150 ml śmietany 18%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 100 g sera żółtego
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól morska
- pieprz czarny
- ok 2 łyżki masła

- szczypiorek i pomidorki do dekoracji

Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15).


W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i kurczaka pokrojonego w paski. Oprószamy solą morską i czarnym pieprzem. Smażymy 2 minuty z każdej strony i przekładamy na talerzyk.

Na patelnię dodajemy drugą łyżkę masła i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy aż cała woda odparuje, a pieczarki zaczną nabierać złotego koloru.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

W tym czasie w miseczce mieszam śmietanę, jogurt, jajka i ser na gładką masę. Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Gdy spód do tarty się podpiecze wykładamy kurczaka, następnie pieczarki. Wylewam masę, a na wierzchu układam pomidorki i posypuję tarte szczypiorkiem. Piekę w 180 stopniach przez 30 minut

2 komentarze:

  1. Piękna, kolorowa, bardzo pożywna i sycąca. Czego chcieć więcej?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie pyszna, zapisuje link w ulubione
    wypełniaj płatne ankiety internetowe
    https://platne-ankiety-internetowe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design