Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik z suszonymi śliwkami

Sernik z suszonymi śliwkami

Nadszedł grudzień, święta coraz bliżej, a więc trzeba zacząć myśleć nad świątecznym menu 🙂 W związku z tym chciałabym rozpocząć na blogu cykl propozycji na świąteczne wypieki. Pierwszą z nich jest sernik z suszonymi śliwkami na ciasteczkowym, orzechowym spodzie z polewą czekoladową ganache. Ciasto smakuje po prostu fenomenalnie! Masa serowa jest aksamitna, kremowa i delikatna. Spód zaś lekko chrupiący z nutką orzechową. Wierzch sernika oblany pyszną polewą czekoladową ganache. Taki sernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole, a goście będą zachwyceni jego smakiem.

Sernik z suszonymi śliwkami

Drukuj przepis

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • -200 g herbatników kakaowych
  • -3 łyżki masła, rozpuszczonego i wystudzonego
  • -3 łyżki masła orzechowego
  • Masa serowa:
  • -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • -250 ml śmietany kremówki 30 %
  • -4 całe jajka
  • -2 żółtka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej
  • Polewa czekoladowa ganache:
  • -50 ml śmietanki kremówki
  • -50 g czekolady mlecznej
  • -50 g czekolady deserowej
  • -2 łyżki miodu
  • -2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • -200 g suszonych śliwek (kilka odkładamy do dekoracji)

Przygotowanie

Spód ciasteczkowy:

Herbatniki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania piasku. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i masłem orzechowym. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy, dokładnie dociskając do formy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

Do miski wbijamy wszystkie jajka oraz żółtka, roztrzepujemy rózgą. Dodajemy obie mąki i dobrze mieszamy. Przelewamy do misy miksera. Następnie dodajemy twaróg, śmietankę oraz oba cukry. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie)

Wykonanie:

Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównujemy. W środek masy wciskamy suszone śliwki (pokrojone na 4 części), zatapiając je w masie.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa ganache:

Do małego rondelka przelewamy śmietankę, dodajemy miód, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy.

Wierzch sernika polewamy polewą czekoladową ganache, wierzch dekorujemy odłożonymi śliwkami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    mlodakk
    9 grudnia 2016 at 13:49

    Oj zjadła bym kawałeczek takiego pysznego serniczka

  • Reply
    zuzia
    13 grudnia 2016 at 19:25

    mmmmm pychota! i jak ładnie się prezentuje!

  • Reply
    Beata
    31 grudnia 2020 at 12:05

    Witam 🙂 Szukałam nieco odmiennego przepisu i tak trafiłam tutaj. Efekt – znakomity sernik, szybki i efektowny. Na stałe wpisuje się w odnowiony w tym roku mój świat wypieków. Życzę Pani udanego smacznego jak ten przepis Nowego Roku 🙂 Pozdrawiam i dziękuję.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.