19 lutego 2015

Śląski kapuśniok

Śląski kapuśniok gotuje się na niewielkim kawałku żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych.
Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków.
Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone  grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku.



Śląski kapuśniok


  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag żeberek wieprzowych
  • 1 litr wody
  • 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi"
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz czarny do smaku


Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę,  zeszklij ją na łyżce masła.
Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy. Dodaj mięso, dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem  i solą.



Na łyżce masła na teflonowej patelni przesmaż  "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" (12 minut).  Podawaj kapuśniok z przyrumienionymi warzywami z patelni z grzybami leśnymi.







2 komentarze:

  1. Kapuśniak To jedna z moich ulubionych zup,a odkad jestem w ciazy, robię go prawie co tydzień...mogłabym jeść na okrągło :-)
    Twoja wersja tej zupki jest bardzo fajna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wariant mojej zupki Ci się spodobał :)

      Usuń