Share the post "Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake"
Dziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli, zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą mozzarelli z pewnością nasyci wszystkich głodomorów. Mój ukochany stwierdził, że powinnam oznaczyć ten przepis żeby powtarzać go jak najczęściej 🙂 Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem
(4-6 porcji)
Składniki na mięsny sos:
- 500 mielonej wołowiny
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego
- 2x400g puszki krojonych pomidorów
- 1 ½ łyżki suszonej bazylii
- 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz i cukier do smaku
Składniki na zapiekankę:
- 400 g makaronu świedrki Lubella, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 350 g sera mascarpone
- 1 ½ szklanki startej mozzarelli
- 2 duże garście jarmużu, z wyciętymi grubszymi łodygami i posiekany
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach 20×30 cm.
- W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia.
- Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje.
- Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Wmieszaj do sosu ugotowany makaron.
- Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż 1/3 makaronu, na nim rozsmaruj połowę mascarpone i posyp połową posiekanego jarmużu. Powtórz warstwy makaron, reszta mascarpone, i reszta jarmużu po czym przykryj resztą makaronu i posyp mozzarellą.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu odstaw na 5 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Beef, mushroom and kale pasta bake
(4-6 servings)
Ingredients for the asuce:
- 500 ground beef
- 1 large onion, diced
- 3 cloves garlic, minced
- 100g oyster mushrooms, sliced
- 1 tablespoon tomato paste
- 2 tablespoons red wine
- 2x400g can can diced tomatoes
- 1½ tablespoons dried basil
- 1½ tablespoons dried oregano
- salt, pepper and sugar to taste
Ingredients for the pasta bake:
- 400 g pasta, cooked according to package directions
- 350 g mascarpone cheese
- 1½ cups grated mozzarella cheese
- 2 large handfuls kale, stems removed and chopped
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC. Grease a 20×30 cm baking dish.
- For the sauce, in a large pan heat 2 tablespoons of oil over medium high heat, add ground beef and cook until browned, stirring frequently.
- Add mushrooms, onion and garlic, cook for 3-4 minutes, until onion is translucent. Add the tomato paste and cook for about 2 minutes. Deglaze the pan by pouring in the red wine and scraping up any browned bits on the bottom.
- Add tomatoes, basil and oregano, stir to combine and simmer 10-15 minutes, letting the sauce thicken slightly, stirring occasionally. Add sugar, salt and pepper to taste, remove from heat. Combine the cooked penne and sauce, stirring to combine.
- To assemble pasta bake, add ⅓ of the pasta mixture in an even layer on the bottom of the prepared baking dish, spread 1/2 of the mascarpone and top with 1 handful of kale. Repeat the 1/3 pasta, rest of mascarpone and kale layer on top of the first layer. Top with the rest of the pasta mixture and cover with the mozzarella cheese.
- Bake for 20 minutes, until bubbling. Let rest 5 minutes and serve.
Enjoy!
talerz.pl says
wygląda naprawdę genialnie 🙂 może jutro na obiad zrobię sobie 🙂
Dzi says
Polecam!