Pstrąg na cieście filo ze szpinakiem

Szukasz prostego dania, które wygląda i smakuje wykwintnie? Nic prostszego!

  • Ciasto filo
  • Pstrąg
  • Szpinak
  • Czosnek
  • Masło
  • Cytryna
  • Sól
  • Pieprz

Szpinak podsmażamy na patelni na maśle razem z czosnkiem. Jeśli jest mrożony, woda musi trochę odparować. Jeśli jest świeży, to należy go posiekać. Ciasto filo, choć mało popularne, jest bardzo proste w przygotowaniu. Gotowe ciasto filo ze sklepu rozkładamy na poszczególne warstwy grubości papieru. Pierwszą smarujemy oliwą i nakładamy cienką warstwę farszu za szpinaku, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i czynimy podobnie. Tak do momentu, aż skończy się farsz lub ciasto. Tak przygotowane prostokąty z ciasta kroimy na mniejsze kwadraty. Na każdym z nim układamy kawałek pstrąga przyprawionego solą i pieprzem. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy skropione sokiem z cytryny.

Jedna myśl w temacie “Pstrąg na cieście filo ze szpinakiem

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑