niedziela, 4 grudnia 2016

Chlebek bananowy czy ciasto bananowe?

Fantastyczna propozycja na śniadanie lub ewentualnie na deser - wówczas potraktować jako ciasto.
Ponieważ chlebek jest owocowy, to proponuję podać w pierwszej połowie dnia. Można zjeść bez dodatków lub posmarować innym, owocowym dżemem. U mnie domowy dżem porzeczkowy - kwaśny, jak nie wiem co :) I bardzo mi to połączenie pasuje.
🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli jej nie posiadacie, to możecie zmielić płatki migdałowe albo migdały. Nie muszą być obrane. Ja mieliłam młynkiem do kawy.
🐣 Natomiast jeśli chodzi o jajko i jego zastępnik ;) w postaci nasion chia, to jedna łyżka nasion odpowiada 1 sztuce jajka. U mnie nasiona.




Składniki:
3 dojrzale banany
1 łyżka nasion chia lub 1 jajko
3 łyżki wrzątku
2,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
szczypta cynamonu
  • Zagotowałam wodę i w 3 łyżkach wrzątku wymieszałam nasiona chia. Odstawiłam na 2 minuty

Po dwóch minutach nasiona się skleiły i powstała gęsta papka
  • Nagrzałam piekarnik do 180 stopni
  • Do malaksera przełożyłam wszystkie składniki i wymieszałam
  • Małą keksówkę, o wym. 20cm x 12cm, wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę bananową
  • Piekłam 50 minut, po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam chlebek w środku jeszcze 4 minuty przy zamkniętych drzwiczkach. Następne uchyliłam drzwiczki na 2 minuty, a po tym czasie wyjęłam chleb do przestygnięcia.
  • Można podawać jako ciasto lub jako chleb z dżemem lub konfiturą domowej roboty





Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz