sobota, 3 grudnia 2016

Zimowe chilli

W ostatnim poście żegnałam się z jesienią pieczonymi jabłkami.
A jeszcze kilka postów wcześniej oznajmiłam zakończenie dyniowego sezonu.
Taki był plan, a podobno planowanie to czas stracony...i kiedy pewnego dnia przechadzałam się między regałami osiedlowego dyskontu, dostrzegłam JĄ.
Zgrabną, o cudownie kobiecych kształtach, w absolutnie pięknym kolorze!
Ostatnia w skrzynce dynia piżmowa.
Przechodzący klienci zerkali na nią kątem oka, ale żaden się nie zdecydował i wtedy było jasne...ona czekała właśnie na mnie!
Zabrałam pięknisię do domu i przygotowałam z jej części przepyszne zimowe chilli, choć dynia to plon czysto jesienny.
Rozgrzewające, sycące ogromnie i przełamane słodką nutą miodu, a do tego jabłkowa salsa.
Całość jest zainspirowana chilli Jamie'go Olivera, które przegotowuje się aż 6h!
Moją wersję, nieco zmienioną, przygotujecie w znacznie krótszym czasie (1h), a myślę że jest absolutnie tego warta! :)
Dodałam indyka, ale jeżeli należycie do tych, którzy mięsa nie jedzą, po prostu go pomińcie!
Chilli nic na tym nie straci :)
Kolejny posiłek, który pozwolił mi poczuć dosłowne znaczenie słowa pożywny, tak, jak zupa z soczewicą.
Mówię Wam, prawdziwe piękno drzemie w takich potrawach i w samej piżmowej dyni także ;)



























Zimowe chilli z indykiem, dynią i jabłkową salsą
Potrzebujesz:

  • 700g dyni piżmowej lub hokkaido
  • 400g mięsa z piersi indyka
  • 1 puszkę krojonych pomidorów
  • 1 puszkę czerwonej fasoli
  • 1 dużą cebulę
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 50ml octu balsamicznego
  • 1 papryczkę chili
  • 1 łyżkę wędzonej papryki
  • 1 łyżkę nasion kolendry
  • 1 łyżeczkę czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczkę soli
  • olej rzepakowy
Salsa jabłkowa:
  • 1 średnie jabłko
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • jogurt naturalny - do podania
Sposób przyrządzenia:
1. W moździerzu umieść kolendrę, wędzoną paprykę, sól i pieprz - zmiażdż wszystko do połączenia.
2. Dynię obierz i wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w połowie przygotowanej mieszanki przypraw.
3. Dynię w przyprawach skrop olejem, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz 25min. w 190*C.
4. Indyka pokrój w plastry i obtocz je w pozostałej połowie mieszanki przyprawowej.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim indyka z obu stron.
6. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, pieczarki umyj/obierz i pokrój w ćwiartki.
7. Gotowego indyka zdejmij z patelni i odłóż na bok.
8. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i zeszklij ją.
9. Do zeszklonej cebuli dodaj miód i pieczarki, całość zalej octem balsamicznym i dodaj pomidory oraz fasolę z puszki, łącznie z zalewą.
10. Do warzyw na patelni dodaj uprzednio usmażonego indyka i posiekaną papryczkę chili, przykryj pokrywką i gotuj przez 15min.
11. Zdejmij pokrywkę z patelni i wciąż gotuj na dużym ogniu przez ok. 10min. aby płyn się odrobinę zredukował.
12. Dopraw chilli do smaku jeśli to konieczne i wmieszaj w nie upieczoną dynię.

Salsa
1. Jabłko obierz, wypestkuj i pokrój w drobną kosteczkę.
2. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. 
3. Dorzuć natkę pietruszki, olej i dokładnie wszystko wymieszaj.

Chilli podawaj z kleksem jogurtu naturalnego oraz salsą. Może być także dodatkiem do ryżu lub grzanek/ pieczywa.

Smacznego!









































Winter chilli with turkey, squash and apple salsa
Ingredients:
  • 700g butternut squash or Hokkaido pumpkin
  • 400g turkey breast meat
  • 1 tin chopped tomatoes
  • 1 tin of red beans
  • 1 large onion
  • 200g mushrooms
  • 2 teaspoons honey
  • 50ml balsamic vinegar
  • 1 chili
  • 1 tablespoon smoked paprika
  • 1 tablespoon coriander seeds
  • 1 teaspoon black pepper
  • 1 teaspoon salt
  • canola oil
Apple salsa:
  • 1 medium apple
  • 1/2 tablespoon chopped parsley
  • a few drops of lemon juice
  • salt
  • pepper
  • 1 tablespoon canola oil
  • yogurt - to serve
Method:
1. Place the coriander seeds, smoked paprika, salt and pepper in a mortar - crush until combined .
2. Peel the squash and de-seed it, cut into smaller pieces and toss them with half spice mixture.
3. Sprinkle squash spices with oil, put it on a baking tray and bake 25 min. at 190*C.
4. Cut turkey into slices and rub them with remaining half of the spice mixture.
5. Heat the 2 tablespoons of oil on a pan and fry the turkey on both sides.
6. Peel the onion and cut into half-slices, wash / peel mushrooms and cut into quarters.
7. Remove fried turkey from the pan and set aside.
8. Put the cut onion in the same pan and fry it until golden.
9. Add honey and mushrooms to the onion, pour in the balsamic vinegar and add the tomatoes and beans with the juice from a can.
10. Add the previously fried turkey to vegetables in a pan, then cover with a lid and cook for 15 mins.
11. Remove the lid from the pan and continue to cook over high heat for approx. 10 mins. to reduced liquid a little bit.
12. Season chilli to taste if needed and stir in baked squash.

Salsa
1. Peel and de-seed an apple, then dice it finely.
2. Season with a pinch of salt and pepper and lemon juice.
3. Add chopped parsley, oil and mix everything thoroughly.

Serve Chilli with a side of yogurt and salsa. It can also be added to rice or toast / bread.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...