Burrito z czarną fasolą i cheddarem | Mienta blog
Pizza, tosty, grzanki, Różne

Burrito z czarną fasolą i cheddarem

Kuchnia meksykańska należy do moich ulubionych i chyba nigdy mi się nie znudzi. Bardzo lubię, szczególnie dania z fasolą. Tym razem do burrito dodałam marchewkę z chrzanem i kolorowy cheddar. Danie wyszło przepyszne, posmakuje szczególnie miłośnikom pikantnych dań.

burrito z czarna fasola i cheddarem 1 - Burrito z czarną fasolą i cheddarem

burrito z czarna fasola i cheddarem 2 - Burrito z czarną fasolą i cheddarem

  • 5 tortilli
  • 400 g (puszka) czarnej fasoli
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • ok. 2 kawałek chili
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • łyżka posiekanej pietruszki (lub kolendry jeśli lubicie)
  • zmielone w moździerzu 0/5 łyżeczki nasion kolendry i 0/5 łyżeczki kminu
  • sok z połowy limonki
  • kilka kropel zielonego tabasco
  • łyżka oliwy

 

  • marchewka
  • łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

 

  • cheddar z wasabi
  • cheddar z czerwonym pesto

burrito z czarna fasola i cheddarem 3 - Burrito z czarną fasolą i cheddaremburrito z czarna fasola i cheddarem 4 - Burrito z czarną fasolą i cheddarem

Cebulę drobno siekamy.

Podsmażamy ją na patelni, dodajemy passatę, czosnek, posiekane drobno chili, zioła i odsączoną i przepłukaną fasolę.

Całość doprawiamy przyprawami, które wcześniej ucieramy w moździerzu oraz sokiem z limonki i dusimy aż sos zgęstnieje.

Marchewkę drobno ścieramy i mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku.

Na tortille nakładamy po 2 łyżki farszu, marchewki oraz trochę pokrojonego w kosteczkę sera.

Składamy je i opiekamy w grillu elektrycznym około 5 minut.

Podajemy z cząstkami cytryny lub limonki.

Smacznego :)

burrito z czarna fasola i cheddarem 5 - Burrito z czarną fasolą i cheddaremburrito z czarna fasola i cheddarem 6 - Burrito z czarną fasolą i cheddarem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj