piątek, 2 grudnia 2016

Serniczek z likierem Baileys


Składniki:
  • 1op herbatników maślanych
  • 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich
  • 0,25 kostki masła
  • 0,5 kg mielonego twarogu
  • 1 op serka mascarpone (200-250g)
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kubka rodzynek
  • 3 jajka
  • 5 łyżek likieru Baileys


Przygotowanie:
  • kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej foremki
  • podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut
  • mascarpone i twaróg przekładamy do dużej misy i ucieramy na gładką masę dosypując cukier oraz wbijając jajka
  • dolewamy Baileys oraz dorzucamy rodzynki. 
  • Całość mieszamy, a następnie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°. 
  • Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą
P.S
  • rodzynki najlepiej namoczyć w likierze jakieś 2 godziny przed pieczeniem serniczka. Pycha!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz