Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym
Gołąbki
- 10 dużych liści kapusty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- Liście wrzucamy do gotującej się wody.
- Gotujemy liście 5 min.
- Wyciągamy je i odsączamy z wody czekając, aż wystygną.
- W tym samym czasie mięso doprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany wcześniej ryż.
- Wszystko razem mieszamy.
- Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków.
- Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk.
- Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty.
- Na wierzch kapusty układamy gołąbki i gotujemy ok. 60 min.
Sos pomidorowy
- kostka rosołowa
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
- pieprz
- cukier
- W garnku zagotowujemy wode dodajemy kostkę rosołową.
- Teraz odlewamy troche do kubeczka i razem z koncentratem pomidorowym mieszamy to.
- Taką miksture dodajemy do garnka powoli mieszając.
- Przyprawiamy pieprzem , jeśli ktoś lubi słodkawy sos prosze dodać pół łyżęczki cukru i razem wymieszać.
- Znów odlewamy troche wywaru pomidorowego do kubeczka i tym razem mieszamy to ze śmietaną ( ok. 2 duże łyżki).
- Dodajemy powolutku do garnka śmietane, mieszamy i wyłączamy sos.
- Tak przygotowanym sosem pomidorowym polewamy gołąbki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz