czwartek, 1 grudnia 2016

spaghetti z owocami morza

Za oknem śnieg, ale co tam?! Przenieśmy się na chwilę z powrotem nad ciepłe morze... pstryk! I już.

Składniki:
- 300 g mrożonych krewetek, kalmarów, małży (lub gotowa mieszanka)
- puszka pomidorów pelati
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- średnia cebula
- pęczek natki pietruszki
- garść listków bazylii
- sól morska ziołowa
- pieprz
- łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
- 1/2 opakowania spaghetti

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zamrożone owoce morza. Gdy zejdzie z nich 'szron' przykrywamy i czekamy do całkowitego rozmrożenia od czasu do czasu mieszając. 

Gdy owoce morza rozmarzną dodajemy sól, pieprz i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości. 

Dodajemy cukier, natkę pietruszki, bazylię i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz sól i pieprz do smaku. 

Podajemy z makaronem spaghetti.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design