Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony – najczęściej gości u mnie chyba penne.
Uwielbiam je zarówno z mięsem, warzywami, jak i różnego rodzaju sosami.
Dziś mam dla Was przepis na serową ucztę z pełnoziarnistym makaronem!
Takie danie jest idealnym pomysłem na sycący, rodzinny, szybki obiad!
Nie będzie wykwintnie jak w 5 gwiazdkowej restauracji, ale będzie mega mega smacznie!
Dodatek prażonej bułki tartej sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem – zarówno dzieci, jak i dorośli!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
* makaron pełnoziarnisty pióra Lubella – 1 op
* mleko – 150 ml
* śmietana 30% – 125 ml
* czosnek – 2 ząbki
* ser żółty ( cheddar + ementaler + parmezan ) – 200 g
* bułka tarta – 4 łyżki
* oliwa z oliwek – 2 łyżki
* świeża pietruszka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy ok. 4 minuty krócej niż wskazuje opis na opakowaniu.
Mleko mieszamy ze śmietaną i posiekanym czosnkiem – gotujemy ok. 7 minut.
Dodajemy starte sery i na wolnym ogniu gotujemy dalej cały czas mieszając ( aż sery się roztopią ).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy ugotowany al dente makaron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Całość wstawiamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na ok 15 minut.
Podajemy podprażoną na odrobinie oliwy bułką tarta i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Wpis powstał w wyniku współpracy z marką Lubella
No Comments